
BLOG VERD
Escola Vedruna-Tona



10. Heura

Nom de la planta:
-
Català: Heura
-
Castellà: Hiedra
-
Anglès: Common ivy
Classificació científica:
Regne: Plantae
Divisió: Magnoliophyta
Classe: Magnoliopsida
Ordre: Apiales
Família: Araliaceae
Gènere: Hedera
Espècie: H. helix
Descripció:
-
Tipus de planta: Espermatòfit, Angiosperma Dicotiledònia
-
Estrat on es troba: Estrat lianoide
-
Descripció física: Planta enfiladissa perenne, té branques estèrils i reproductives.
Les fulles són alternes, coriàcies i brillants. Concretament, les fulles de les branques estèrils tenen de 3 a 5 lòbuls; estan separades per entrenusos; el limbe és de color verd intens o obscur, amb nervis verds o blancs, lleugerament prominents. Per altra banda, les fulles de les branques fèrtils són enteres,el·líptiques o ovades, a vegades lanceolades; estan separades per entrenusos; el limbe és de color verd obscur, amb nervis verdosos, poc prominents i peciolades.
L'escorça exsuda una resina gomosa.
Les flors estan organitzades en grups de 12 a 20 i es troben disposades en umbel·les. Els pètals són deltoides, d'un verd groguenc. Els sèpals triangulars, castanys. Els estams amb filaments d'un groc verdós.
Els fruits són baies, petits, carnosos, negres o verd fosc.
El saber popular diu que les heures poden arribar a "ofegar" els arbres sobre on viuen; però, com que les arrels fixadores no penetren dins els teixits vius de l'arbre, l'heura no és una planta paràsita, tan sols perjudica els arbres sobre els quals viu mitjançant la competència per la llum, l'aigua i els nutrients minerals.
-
Distribució geogràfica: Es troba a Europa, Nord d'Àfrica, Austràlia, Nova Zelanda, Canadà i Estats Units.
-
Hàbitat: Es pot trobar heura a qualsevol bosc ombrívol més o menys humit, però és especialment abundant en els sòls fèrtils de la vora de torrents on la vegetació potencial és l'omeda o la roureda.
-
Quan floreix: Floreix entre setembre i octubre.
-
Autòctona: Sí.
Ubicació al pati: Jardinera C/ Lurdes